Nicolae Burdea, un octogenar din Iaşi, a obţinut la Judecătorie aproape 70 de milioane de lei într-un proces de retrocedare, dar a pierdut toată „averea“ la Tribunal.
Magistraţii Tribunalului Iaşi au dat o sentinţă de infarct în dosarul unui ieşean care a fost despăgubit iniţial cu 69,4 milioane de lei după ce instituţiile statului i-au tergiversat ani de zile un dosar de punere în posesie. Judecătorii ieşeni au reanalizat sentinţa care a stabilit daunele-record şi au decis că Nicolae Burdea (81 de ani) nu este îndreptăţit să primească decât 20.000 de lei drept compensaţie pentru prejudiciile ce i-au fost pricinuite de indolenţa funcţionarilor publici care a avut de-a face.
Saga octogenarului ieşean a început în 2005 şi este o probă privind diferenţele uriaşe dintre sentinţele pronunţate în aceeaşi speţă. Nicolae Burdea şi fratele său, Sergiu, au obţinut în instanţă retrocedarea a 9,8 hectare de teren în cartierul rezidenţial Copou, pământ moştenit de la tatăl lor. După ce s-au văzut proprietari cu acte, cei doi fraţi au aşteptat zadarnic să primească pământul. La vremea respectivă, terenul nu era ocupat de nicio construcţie şi se afla în administrarea Staţiunii de Cercetări Vini-Viticole din Copou.
69,4 milioane de lei daune
Sătul să fie pasat de la o instituţie la alta, Nicolae Burdea a dat în judecată, în 2008, Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii nr. 18/1991 pentru că nu şi-a primit pământul. În plus, a depus mai multe plângeri împotriva lui Gheorghe Nichita, primarul din Iaşi, şi a lui Victorel Lupu, prefectul de atunci al judeţului.
Pe 15 decembrie 2009, Tribunalul Iaşi a dispus ca Nicolae şi Sergiu Burdea să primească despăgubiri în valoare de 69,4 milioane de lei pentru că nu s-au putut folosi de teren. Suma a fost calculată prin prisma faptului că terenul moştenit era cultivat cu vie şi pomi fructiferi, iar