Oamenii din comună au fost „împroprietăriţi" cu zeci de buncăre care au făcut parte din linia de fortificaţii Focşani-Nămoloasa-Galaţi.
În comuna Vînători, sunt zeci şi zeci de gospodării care poată vestigiile celor două războaie mondiale.
Este vorba despre cazematele care au făcut parte din linia de apărare Focşani-Nămoloasa-Galaţi şi care au fost construite la sfârşitul anilor 1880.
După 120 de ani, ele sunt încă în picioare, iar localnicii s-au pricopsit cu buncărele în curţile lor prin împroprietărirea cu pământ.
CLICK aici pentru imagini
Construcţiile sunt aşa de solide, încât nu pot fi demolate decât cu ajutorul unor firme specializate, astfel că oamenii s-au gândit să le dea totuşi o întrebuinţare, transformându-le în adăposturi de păsări, de lemne şi ce se mai găseşte prin gospodărie.
„Eram copil când mă jucam de-a războiul prin cazematele astea. Acum ţin în ele găinile pe timpul verii, că este răcoare. Dacă aş avea bani, aş putea face un beci pentru butoaiele cu vin", ne spune Gheorghe Tănase, „proprietar" peste un buncăr.
Vecinul său, care are şi el în curte o bună parte din ceea ce a fost cândva o cazemată spune că a încercat să o dărâme, dar s-a lăsat păgubaş.
„E numai cărămidă şi fier beton. Dai cu barosul de sar scântei şi tot nu se sparge. Am citit în Magazin Istoric că-s făcute de nemţi, în primul război. Am şi eu o bucată de istorie la mine în grădină", completează Gheorghe Lupu.
Cazematele i-au inspirat pe edili în a da nume de străzi
Administraţia locală a comunei Vînători a botezat una din zonele în care se află cele mai multe cazemate în „strada Fortului".
CLICK aici pentru imagini
„Eu nu sunt din locurile astea şi când am ajuns primar tot îi auzeam pe oameni spunând că se duc să lucreze pământul la forturi şi m-am gândit că este o denumire potr