Cel mai riscant buget din ultimii ani, bugetul pentru 2012 a trecut ieri de votul plenului Parlamentului cu o majoritate confortabilă, toate amendamentele majore fiind respinse.
Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale care prevăd venituri la bugetul general consolidat de 195,3 mld. lei şi cheltuieli de 206,5 mld. lei în condiţiile păstrării cotei unice de impozitare de 16% şi a TVA de 24% au trecut în varianta Guvernului.
Aşadar, aşa cum şi-a asumat în proiectul legii bugetului, Guvernul îşi urmăreşte politicile generale mizând pe o creştere economică fixată în intervalul 1,8%-2,3%, cu un deficit pe metoda cash de 1,9% din PIB (11,2 mld. lei). Potrivit proiecţiei Executivului, veniturile ar urma să crească în 2012 cu 7%, iar exporturile ar urma să aibă un plus de 11%, variante foarte optimiste, în condiţiile înrăutăţirii climatului economic extern care ar putea influenţa profund negativ economiea României care nu-şi revine după doi ani de recesiune.
După doi ani, aşadar, în care economia a căzut cu peste 7% în 2009 şi cu 1,3% în 2010, 2011 ar urma să înregistreze o creştere economică de aproximativ 2% după performanţa excelentă din T3. Dar nimic nu garantează că măcar această creştere va putea fi păstrată şi anul viitor, întrucât a fost stimulată de factori ciclici, în primul rând un an agricol foarte bun. De altminteri, economiştii au avertizat în repetate rânduri că aceste cifre s-ar putea dovedi prea optimiste, cu implicaţii asupra deficitului bugetar.
Faptul că în proiectul de buget este păstrat deficitul de 1,9% din PIB arată că anul viitor nu se va aplica regula de reducere a deficitului structural la sub 0,5% din PIB, decisă săptămâna trecută de liderii europeni la Consiliul European. Deficitul de 1,9% din PIB înseamnă practic că Guvernul va împrumuta în 2012 de pe pieţe 2,5 mld. euro (11,2 mld. lei) - adică va face o n