Iarna suntem mai atenti decat de obicei la starea de sanatate tocmai pentru ca stim ca riscam oricand sa luam un virus care sa provoace o raceala sau o gripa. Mamele indeosebi isi imbraca foarte gros copiii in speranta ca ii vor proteja mai eficient.
Stiai insa ca frecventa mai mare a racelilor pe timpul iernii nu are legatura cu frigul? Sau te-ai intrebat vreodata de ce oamenii produc mai multa energie statica in acest anotimp?
1. Racim pentru ca ne expunem frigului?
Simplul fapt de a sta in frig nu te expune unui risc mai mare de a raci, explica specialistii citati de Huffington Post. "Motivul pentru care racelile sunt mai frecvente iarna este acela ca oamenii petrec mai mult timp in interioare in acest anotimp, unde virusurile racelii se raspandesc mai usor", spune Guy T. Napolitana, doctor in medicina. Fiind cauzate de virusuri, racelile pot fi luate numai daca intri in contact cu o persoana infectata.
2. De ce unii oameni poftesc mai des la produse bogate in carbohidrati pe timpul iernii?
Unele cercetari releva ca exista o legatura intre scaderea nivelului neurotransmitatorului serotonina, care are loc adesea la persoanele cu tulburari afective sezoniere, si o crestere a consumului de produse bogate in carbohidrati, cum ar fi bomboane, prajituri, pizza, macaroane cu branza, si altele.
Acestea pot da o stare de bine organismului deoarece, de cele mai multe ori, sunt foarte gustoase, putand astfel duce la o crestere a nivelului de serotonia. Deci poftele mai accentuate in timpul iernii pentru aceste produse ar putea fi cauzate de un declin al acestui neurotransmitator.
De asemenea, s-a constatat ca, in general, nivelul colesterolului creste in timpul iernii, ca si cel al trigliceridelor, dar si al tensiunii arteriale. Pentru a preveni aceste schimbari, specialistii recomanda o atenti