Chiar dacă partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a reuşit până la urmă să se impună în Parlament, şi chiar dacă Putin este încă văzut ca favorit în alegerile prezidenţiale de anul viitor, preşedintele rus suflă şi-n iaurt. El a cerut de pe-acum ca în fiecare secţie de votare să fie instalate camere de filmare, pretextând că vrea să împiedice astfel orice speculaţii pe tema fraudării alegerilor prezidenţiale din 2012.
„Propun şi cer Comisiei Electorale Centrale să instaleze în toate secţiile de vot – avem peste 90.000 – camere care să funcţioneze 24 de ore din 24 (...) şi să permită oricui, la orice oră, acasă sau la serviciu, să dea «click» şi să privească pe Internet ceea ce se întâmplă” într-un birou de vot, a declarat liderul rus, în cadrul unei emisiuni televizate de întrebări şi răspunsuri.
Putin a făcut aceste afirmaţii după ce fusese întrebat despre denunţurile opoziţiei privind frauda electorală la legislativele din 4 decembrie. Opoziţia susţine şi acum că partidul lui Putin, Rusia Unită, a câştigat aceste alegeri în condiţii „controversate”, abia obţinând aproximativ 50% din voturi. Lunea trecută, după ce s-au anunţat rezultatele scrutinului legislativ, opoziţia a declanşat ample mişcări de protest la Moscova şi în câteva dintre principalele oraşe din Rusia, între care şi Sankt Petersburg, denunţând fraudarea alegerilor şi cerând o Rusie fără Putin. Paiele pe focul acuzaţiilor de fraudă le-au pus şi observatorii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), care declaraseră, imediat după scrutin, că au descoperit „dovezi serioase de umplere a urnelor”.
Totuşi, în ciuda acestor dovezi şi a protestelor masive, care degeneraseră la un moment dat în ciocniri violente cu forţele de securitate şi numeroase arestări ale unor membri marcanţi ai opoziţiei, nimic nu a putut schimba „jocurile”. Din contră, Putin pare tot ma