Pe drept cuvant, in ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre ele.
Studii recente de mare amploare dovedesc ca sunt un "super-carburant" al vietii, care stimuleaza metabolismul si regenereaza organismul, creierul, sistemul nervos, sistemul hormonal si imunitar. In plus, au o influenta decisiva asupra bunei functionari a celulelor, carora le livreaza energia solara vitala. Dar toate astea cu o conditie: eficienta acestor vegetale pretioase necesita un comportament alimentar corect. Mai precis: legumele crude trebuie mancate constient si incet, foarte bine mestecate si inmuiate in saliva, pentru ca digestia incepe chiar din cavitatea bucala. Si este, efectiv, o placere sa savurezi fiecare imbucatura in liniste si cu recunostinta. In felul acesta, cruditatile devin un adevarat medicament miraculos, un izvor de tinerete.
* Cantitatea zilnica de legume crude trebuie sa se ridice la circa 30% din necesarul total de hrana. Consumul regulat al unei cantitati prea mari poate ingreuna intestinul si provoaca procese de fermentatie periculoase, cu urmari grave.
* Este recomandabil ca dupa ora 18 sa se consume cruditati putine, sau chiar deloc, in cazul persoanelor cu dispepsie. Date pe razatoarea mica, ele sunt supuse unui fel de proces de pre-digestie, care le usureaza valorificarea. Astfel preparate, reziduurile si toxinele din stomac si intestin sunt "legate" mai bine si eliminate cu un consum mai redus de energie, stimuland considerabil procesul de curatare a intestinelor. Cruditatile proaspete, consumate cu masura, pot deveni, astfel, alimente terapeutice valoroase, deci o sursa - de exceptie - de substante vitale.
Cruditatile se "rafineaza" si se imbogatesc cu ingrediente biologice, doar la masa!
Printre ingrediente se numara:
* uleiul presat la rece (de ex. de masline).
* otetul natural de fructe
* amestecurile speciale de