Ananasul are in compozitie sa vitaminele A, B, C si E, acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si bromelina.
Bromelina din sucul de ananas si din codita fructului calmeaza arsurile de la stomac, stimuleaza circulatia sanguina, ajuta la disparitia negilor si a bataturilor, are o puternica actiune antioxidanta, ananasul fiind recomandat in ateroscleroza, boli ale inimii, astm, afectiuni ale colonului.
Studii recente au constatat ca un pahar de suc de ananas, baut zilnic, sau un sfert de fruct proaspat, ajuta la curatarea vaselor sanguine de tot felul de depuneri, prevenindu-se astfel, accidentele vascular-cerebrale si infarctul miocardic. Fructul se recomanda, fara rezerve, si persoanelor care sufera de hipertensiune. Persoanele care sufera de ulcer gastric sau hiperaciditate trebuie sa fie atente deoarece sucul de ananas creste aciditatea sucului gastric.
In curele de slabire se recomanda fructul proaspat, neprelucrat si nu compotul in care se toarna zahar din belsug, adevarata bomba calorica, dar si conservanti care sa-i asigure o garantie pe termen cat mai lung. Bromelina din compozitie actioneaza si in cazul curelor de slabire. Astfel, bromelina descompune proteinele, favorizeaza digestia si purifica sangele.
Si, pentru ca se apropie cu pasi repezi Sarbatorile de iarna, e bine ca pe masa festiva sa existe si un ananas, nu doar ca ornament ci ca aliment-medicament. Daca in timpul mesei se bea un pahar de suc si se mananca o felie de fruct, se favorizeaza activitatea fermentativa a sucului gastric.
Persoanele care prefera mese cu alimente grele pentru digestie, carne grasa, mezeluri, maioneze trebuie sa stie ca un pahar de suc baut inainte de masa, devine un bun pansament gastric, mai ales daca adaugam in suc si un albus de ou crud batu