Saduokhas Atashovich Meraliyev este omul pe care liderii de la Astana l-au trimis în România pentru a veghea asupra celei mai mari achiziţii pe care Kazahstanul a făcut-o în cei 20 de ani de independenţă şi în care a investit până acum 4 miliarde de dolari. Misiunea se dovedeşte a fi grea pentru că în ciuda investiţiilor realizate, Rompetrol încă se confruntă cu pierderi, iar contextul economic actual lasă puţin loc de optimism. Cu toate acestea, Meraliyev pare încrezător cel puţin în ceea ce priveşte evoluţia pe termen lung.
KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat din Kazahstan, a intrat în România în vara anului 2007 după ce a cumpărat 75% din acţiunile Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, plătind 1,6 miliarde de dolari.
"Prima echipă din Kazahstan a ajuns aici în ianuarie 2008. Am analizat totul şi am decis că trebuie să ajungem la zi cu obligaţiile de mediu. Am implementat 149 de proceduri pentru a obţine toate avizele. Din 58 de entităţi legale care formau grupul Rompetrol azi mai sunt 42 iar la final vom ajunge la 25. Ne-am deschis reprezentanţa la Istanbul. Modernizarea Petromidia şi mărirea capacităţii de rafinare până la 5 milioane de tone va fi finalizată în septembrie 2012. La Vega în martie terminăm toate investiţiile iar pe partea de petrochimie în februarie-martie 2012", prezintă Meraliyev proiectele majore de restructurare care au avut loc în grupul Rompetrol de la preluarea de către KazMunaiGaz.
Concomitent cu acest lucru, şi partea de retail a crescut fiind deschise noi unităţi în Moldova, Georgia sau Bulgaria.
Şi totuşi, pierderile persistă
În ciuda tuturor acestor eforturi, Rompetrol refuză să înregistreze profit, o contribuţie importantă având-o şi contextul internaţional care a afectat cererea de carburanţi, precum şi evoluţia marjelor de rafinare.
Astfel, Rompetrol Rafinare, principala compa