40.000 de copii abandonati, cu 40.000 de destine distruse. Campania "Vreau si eu parintii mei" a cerut schimbarea legii, pentru ca ei sa nu fie victimele unor prevederi care le luau sansa de a avea o familie. 75.0000 de romani au semnat petitii online care au ajuns mai apoi pe mesele autoritatilor. Dupa ce senatorii si-au dat votul, la o luna de la inceperea campaniei, martea aceasta legea modificata a trecut de Camera Deputatilor si, in curand, va intra in vigoare.
Romania e tara care isi leapada copiii cel mai usor din intreaga Europa. La fiecare sase ore, un copil e parasit de mama lui in maternitate, iar statul il inchide intr-un sistem bolnav, din care iese mutilat pe viata.
Campania "Vreau si eu parintii mei" derulata de Stirile PROTV, a atras atentia asupra unei legi, cea a adoptiilor, care, in loc sa incurajeze integrarea micutilor intr-o familie, ii tine departe de cei ce viseaza sa infieze un copil. Ceream atunci schimbarea legii adoptiilor, desfiintarea centrelor-mamut si mutarea pruncilor in familii: adoptative sau angajate. Dupa ce am lasat petitiile la Camera Deputatilor, am dus un set si la Ministerul Muncii, care are in grija Centrele de Plasament unde se afla internati 23 de mii de copii.
Ultima oprire am facut-o la Oficiul Roman pentru Adoptii, initiatorul noi legi a adoptiilor si institutia care ar trebui sa ia in discutie existenta unor complete de judecata care sa se ocupe exclusiv de soarta acestor copii.
Proiectul de lege a trecut de plenul Senatului la o luna de la demararea campaniei "Vreau si eu Parintii mei", iar Camera a aprobat modificarile in ultima saptamana a lunii noiembrie.
Odata intata in vigoare, legea schimba timpii pana la care un copil e declarat adoptabil.
Sa ne amintim. In octombrie 2009, intr-o zi rece de octombrie, o mama lasa pe malul raului Somes, acoperita cu o gramada de crengi, o fetit