Mediul economic nu duce lipsa de prezicatori care anunta dezastrul pentru 2012, insistand ca acesta va fi anul in care se va decide daca Europa va supravietui in forma actuala sau nu. Totusi, la o privire mai realista, 2012 nu se anunta drept un an de criza, dar nici unul in care vor fi rezolvate toate problemele.
Desi unii economisti sunt gata sa parieze pe faptul ca, in 2012, fie se va efectua un pas major in integrarea europeana, ducand la o adevarata uniune fiscala, fie zona euro se va dezintegra, ducand la cea mai mare criza financiara din istorie, cel mai probabil nici unul din aceste scenarii nu este plauzibil, sustine economistul Barry Eichengreen, profesor la Universitatea Berkeley.
Colapsul zonei euro ar reprezenta, fara indoiala, o calamitate din punct de vedere economic. Insa, tocmai din acest motiv, Banca Centrala Europeana va interveni in piata obligatiunilor italiene si spaniole, iar guvernele celor doua tari vor folosi acest timp de respiro pentru a implementa masurile de austeritate promise.
Anul nu va trece fara durerile unei recesiuni. De fapt, sustine economistul, intr-un comentariu pentru Project Syndicate, simplul fapt ca bancile trebuie sa se recapitalizeze si nesiguranta ce planeaza asupra monedei unice indica, deja, existenta unei recesiuni.
In plus, masurile pentru stimularea cresterii economice, in tari precum Italia, vor inrautati lucrurile, in prima instanta. De exemplu, efectul initial al reducerii costurilor de concediere si angajare va determina disponibilizarea angajatilor redundanti. Totusi, reformele care asigura o crestere pe termen lung ii linistesc pe investitori.
Zona euro nu se va prabusi in 2012, insa acest lucru nu inseamna ca va exista o rezolvare definitiva pentru criza prin care trece, avand in vedere ca nici integrarea de care s-a vorbit la summit-ul din Bruxelle