Interviu cu directorul general al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, actorul Constantin Chiriac
Este director al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu din anul 2000. Nu ştie ce înseamnă eşecul, fiindcă a fost şi rămâne adeptul devizei "fără excelenţă, o instituţie culturală este inexistentă".
- Domnule Constantin Chiriac, sunteţi directorul unui teatru al cărui patronimic "Radu Stanca" a lăsat în viaţa culturală a Sibiului şi în cultura românească o amprentă puternică. Vă rugăm să ne spuneţi ce înseamnă pentru dumneavoastră oraşul care a purtat şi poartă în lume mesajul unei capitale culturale europene?
- Radu Stanca a fost şi este unul dintre cele mai importante spirite pe care le-a avut cultura română, nu vorbesc numai de teatru, de poezie. Cercul literar de la Sibiu a fost, probabil, cea mai importantă mişcare culturală, nu numai literară, din secolul al XX-lea şi a avut însemnătatea cel puţin a Junimii din secolul al XIX-lea, iar Radu Stanca a fost de departe liderul acestei mişcări, şi, în acelaşi timp, un poet remarcabil şi un dramaturg cu totul extraordinar, cu un discurs critic de profunzime şi fineţe. Nu mai vorbim de calitatea componenţilor Cercului literar de la Sibiu şi anvergura proiectelor pe care le-au dezvoltat, proiecte care sunt viabile şi astăzi, de patronii spirituali care au fost în jurul acestei mişcări de anvergură, ucenicii care au crescut sub această aripă - mişcarea iradiind la Cluj, la Bistriţa, în tot Ardealul, la Bucureşti… Nu întâmpător, Teatrul Naţional din Sibiu a dorit să-i poarte numele şi ne bucurăm că instituţia noastră, care are o reputaţie extraordinară peste graniţă, primeşte această întrebare în toate colţurile lumii unde susţinem spectacole: "Cine este Radu Stanca?". Avem astfel şansa de a le vorbi despre dramaturgul, omul de teatru, poetul, omul de cultură Radu Stanca. Cât priveşte titulatura de c