România are cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. În ţara noastră, peste 40% dintre decesele la copii au loc la domiciliu. În 2010, în România s-a înregistrat o rată de mortalitate în rândul copiilor de peste 9 decese la 1.000 de locuitori. Acestea sunt cele mai recente informaţii date publicităţii de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC). Profesorul doctor Alin Stănescu a prezentat, în cadrul unei reuniuni a reprezentanţilor IOMC cu pediatri din toată ţara, un studiu naţional privind mortalitatea infantilă în 2010.
Potrivit acestuia, principalele cauze ale deceselor la copiii sub 1 an sunt bolile respiratorii şi afecţiunile perinatale, iar la copiii între 1 şi 4 ani, 66,5% dintre decese sunt provocate de accidente domestice. Medicii pun aceste date pe seama a doi factori principali: lipsa asistenţei medicale primare, dar şi neglijenţa părinţilor. Cea mai gravă situaţie este în mediul rural, unde 90% dintre decesele înregistrate la copiii sub 1 an au loc fără asistenţă medicală. Prezentă la eveniment, dr. Dorina Duma, medic primar pediatru, director în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, a afirmat: „Mulţi copii sunt privaţi de asistenţă medicală din primele zile de viaţă. Părinţii ies cu copilul din maternitate şi nu ştiu încotro să se îndrepte”. La rândul său, prof. dr Ioana Anca de la IOMC a atras atenţia că nu se mai fac vizitele la domiciliu în primul an de viaţă al copilului.
O altă problemă semnalată de specialişti este lipsa medicilor pediatri care să asigure linii de gardă în teritoriu. „În weekend, când medicii de familie nu acordă consultaţii, majoritatea copiilor din ţară nu beneficiază de asistenţă medicală”, a subliniat dr. Dorina Duma. Un alt avertisment al specialiştilor se referă la lipsa colaborării dintre medicul de familie şi pediatru. 80% dintre copii ajung să fie internaţi în spital prin adresab