Tarile europene ar putea fi autorizate sa actioneze alte state in justitie daca apreciaza ca acestea nu respecta "regula de aur" privind echilibrul bugetar, potrivit unui proiect de pact difuzat vineri si citat de AFP.
In cadrul ultimului summit al liderilor europeni, s-a decis intarirea disciplinei bugetare a tarilor din Zona Euro si, in special, impunerea unor reguli cu putere de constrangere legate de revenirea la echilibrul bugetar, cu un mecanism automat de corectie in caz de derapaj: asa numita "regula de aur".
Statele din Zona Euro au decis sa elaboreze un tratat interguvernamental pana la finele lunii martie, proiect la care s-au raliat toate tarile europene, cu exceptia Marii Britanii.
Proiectul de acord interguvernamental, redactat de juristi, a fost transmis vineri guvernelor europene, care au acum ca obiectiv definitivarea dezbaterilor "la finele lui ianuarie, in vederea unei semnaturi la sfarsitul lui martie", a precizat un diplomat european, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Textul, denumit "acord international asupra unei uniuni economice intarite", ar urma sa intre in vigoare in momentul in care noua state il vor ratifica. Acest prag corespunde majoritatii celor 17 state membre ale Zonei Euro.
Proiectul stipuleaza in special faptul ca regulile de aur constrangatoare vor trebui inscrise in constitutiile nationale sau in texte echivalente. Fiecare tara care a adoptat acest pact si "care estimeaza ca o alta parte semnatara nu a respectat" dispozitiile despre aplicarea regulii de aur bugetare "va putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene".
Intr-un astfel de caz, spre exemplu, Germania sau Olanda ar putea, teoretic, sa actioneze in justitie Grecia, Italia sau Franta daca apreciaza ca aceste tari nu au respectat regulile jocului.
Proiectul de text reia in termeni