Preţul aurului va creşte în 2012, pe baza prognozelor pesimiste din Zona Euro şi a cererii din partea investitorilor şi a industriei bijuteriilor. Terry Hanlon, preşedinte al Dillon Gage Metals – companie de trading din SUA, a afirmat că preţul pe uncie va atinge pragul de 2.000 de dolari în 2012, dar că mulţi actori de pe piaţă iau ca reper pragul de 2.300 de dolari. Hanlon a explicat că preţul aurului a crescut în 2011 din cauza cererii masive generate de revoltele din statele arabe şi de dezastrul natural din Japonia. Recordul de 1.895 de dolari/uncie a fost atins în septembrie, după decizia celor de la Standard&Poor’s de a retrograda ratingul suveran al SUA. În primele şase luni din 2011, preţul mediu al aurului a fost de 1.500 de dolari/uncie, dar chiar şi la variaţiile maxime din 2011, aurul nu este supraevaluat. Cel mai scump aur s-a tranzacţionat în 1980, la preţul de 873 de dolari/uncie, ceea ce, ajustat la inflaţie, ar însemna un echivalent de aproape 2.400 de dolari în prezent.
Cel mai puternic motor de creştere a fost acţiunea băncilor centrale de a-şi înlocui rezervele valutare cu aur. În trimestrul al treilea, cantitatea de aur intrată de piaţă a fost mai mare cu 2% faţă de perioada similară din 2010, datorită creşterilor din industria extractivă şi din activităţile de reciclare. În schimb, cererea a crescut cu 6%, la 1.054 de tone, echivalentul a 57,7 miliarde de dolari, adică un nou record valoric.
"Evoluţia aurului pe termen lung rămâne puternică, pentru că cererea este în ascensiune continuă, iar creşterea livrărilor va fi limitată. Incertitudinile legate de SUA, Europa şi alte economii vor face ca investitorii să rămână interesaţi de metalele preţioase în 2012”, a declarat Hanlon, citat de presa americană.
Companiile vor urma trendul
Amine Bouchentouf, partener în firma de consultanţă americană Parad