Dupa ce a stat mai bine de 20 de ani in paragina, cladirea Bibliotecii Nationale de pe bulevardul Unirii a fost inaugurata joi in prezenta premierului Emil Boc si a ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Dupa doi ani de lucrari, biblioteca are 14 sali de lectura, cinci sali pentru auditii si proiectii, o aula pentru conferinte, restaurante si cafenele, iar directoarea institutiei, Elena Tirziman, sustine ca este una dintre cele mai moderne din Europa. Desi joi s-a facut inaugurarea oficiala, biblioteca isi va deschide portile publicului larg abia din luna aprilie, urmatoarele luni fiind necesare mutarii cartilor si colectiilor din vechiul sediu din Centrul Istoric. In incinta bibliotecii isi va muta sediul si Ministerul Culturii. Lucrarile de reabilitare au costat circa 130 milioane de euro.
Cifrele relevante pentru noul sediu al Bibliotecii Nationale:
14 sali de lectura, insumand 12.000 mpcinci sali multifunctionale pentru expozitii, lansari de carte si proiectiio sala pentru "lecturi" audiodepozite de carte de 30.000 mpo aula cu circa 400 de locuridoua cafenele si un restaurant9000 mp de birouri unde se va muta Ministerul Culturii.
In total, Biblioteca Nationala are o suprafata construita de 112.000 mp, iar accesul in incinta se va face de pe toate laturile cladirii.
In exterior sunt amenajate 350 locuri de parcare si spatii verzi.
Un reportaj de la inaugurarea Bibliotecii Nationale:
"Incepand de astazi, Romania are in sfarsit o cladire adecvata pentru Biblioteca Nationala. Cladirea din Centrul Istoric in care a functionat Biblioteca Nationala a fost retrocedata (n.r.- dupa retrocedare, cladirea a fost inchiriata in continuare bibliotecii). Incepand de astazi aceasta cladire va fi luata in folosinta de Biblioteca Nationala. Este o cladire moderna, o cladire care poate fi asezata oriunde in Europa si