Jurnalistul canadian de origine maghiară Árpád Szocsi, “creierul” misiunii secrete trimise la Timișoara în vara anului 1989, pentru un interviu cu László Tőkés, a rămas surprins de teoriile lansate despre începuturile Revoluției din 1989.
Árpád Szocsi, producătorul filmului documentar “Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluția română”, a ținut să răspundă pe siteul său romanianrevolutionfilm.com, celor care în opinia lui încearcă să denatureze istoria. Szocsi nu este de acord cu teoriile prin care se încearcă atibuirea Iașului statutul de “primul oraș al Revoluției din 1989”, în detrimentul Timișoarei, un subiect fierbinte în aceste zile.
“Este adevărat că la Iaşi a avut loc o demonstraţie cu o zi înainte, şi anume în 14 decembrie. Demonstraţia respectivă a fost reprimată cu rapiditate de către Securitate. Dar, fără absolut nici o îndoială, adevărata revoluţie a început la Timişoara în ziua următoare, atunci când, în 15 decembrie dis-de-dimineaţă, cam pe la ora 7, zeci de oameni – mai întâi din cadrul minorităţii maghiare, căreia i s-a alăturat apoi mai târziu populaţia românească şi chiar şi membri ai minorităţii sârbeşti – au ieşit pe stradă să îl protejeze pe Tokes de mutarea forţată”, a explicat Árpád Szocsi, pe siteul său.
Misiunea secretă a jurnaliștilor canadieni
Jurnalistul a fost conducătorul Fundației Maghiare pentru Drepturile Omului cu sediul în Canada (între 1984-1990). Alături de tatăl său a făcut parte dintre cei care au adunat bani în vederea trimiterii a doi jurnaliști franco-canadieni, să îi ia un interviu secret lui László Tőkés, în 20 martie 1989. Acest interviu a fost apoi transmis în acelaşi an de televiziunea maghiară, la 24 iulie, în cadrul emisiunii „Panorama”, care a putut fi văzut și în România, cu ajutorul antenelor special ridicate de cei din zona de Vest și Transilvania.
În interviu Tőkés a