În octombrie, temerarul bănăţean Dan Paici, 56 ani, a urcat pe Himalaya în costum popular românesc, pînă la 5.416 m.
Alpinistul care a supravieţuit unei avalanşe, prăbuşirii cu elicopterul şi unui accident groaznic la escaladă, are la activ o participare ca mecanic la raliul Paris-Dakar şi trei decenii de aventuri, practicînd mai multe sporturi extreme.
"Un amfiteatru în Munţii Ţarcului, la 40 de km de Caransebeş, acolo e Poiana Mărului. Cîteva cabane. Pe a mea scrie mare, deasupra, "Lupul singuratic". Vocea lui Dan Paici te ghidează într-un cuibar magic, ferit de presiunea oraşelor. "Mai e timp, avem timp", e ticul lui verbal. Iar poveştile pe care le-a trăit, în care moartea se furişează pe la colţuri iar dragostea pentru munţi, ape şi România e copleşitoare, te conving: ceasurile, uneori, se opresc.
Poreclă dacică şi grîu din Nepal
Inginer de profesie, Paici s-a născut la Orşova, din tată sîrb şi mamă româncă. "Am crescut cu Dunăre şi munte alături, cum să nu fiu temerar?", rîde cu ochi limpezi bărbatul încadrat de o barbă războinică. Pare un lup şi se simte dator să spună din start istoria numelui: "Mulţi mă cunosc doar aşa. Cabana mea a fost printre primele aici şi, pentru că iubesc lupul dacic, am botezat-o aşa!". Ne întrerupe soneria telefonului său. Fireşte, un urlet de lup!
Pe pereţi, fotografii din Nepal. "Am urcat pînă la 5.416m, pe Masivul Annapurna din Himalaya", deschide Paici cutia ultimei sale isprăvi pe muntele înalt de 8.848 m. "Ştii ce preţuiesc cel mai mult după nebunia asta? Faptul că am ajuns în costum popular, cu tricolorul în mînă, şi că am adus de-acolo grîu, de pe la 3000 de metri, pe care mama mea, de 80 de ani, îl cultivă acum pe Valea Almăjului!"
În strai bănăţean la Templul Iubirii
Ascensiunea românului a durat 20 de zile şi s-a încheiat pe 25 octombrie, cea mai mare parte din drum Paici