Forţele SUA s-au retras de pe frontul irakian, după aproape nouă ani de lupte, lăsând în urmă numeroase semne de întrebare legate de viitorul tinerei democraţii din Golful Persic. Sursa: REUTERS
Americanii au pus capăt, săptămâna aceasta, celei mai ambiţioase şi sângeroase campanii militare a SUA, după cea din Vietnam.
Ce se va întâmpla cu Irakul acum, după plecarea militarilor străini, la aproape nouă ani de la începutul invaziei americane? Aceasta este tema dezbătută intens, în ultima vreme, în presa internaţională şi în cercurile politice.
Irakienii rămân cu o ţară în care nu este război, dar nici nu se poate spune că este pace.
Situaţia s-a îmbunătăţit din multe puncte de vedere, în ultimii ani, dar încă vorbim despre un stat devastat de violenţe şi disfuncţii politice, divizat din considerente sectariene, al cărui viitor rămâne acum "în mâinile poporului".
Un editorialist irakian, Emad Risn, citat de presa americană, spunea: "Este finalul războiului doar pentru americani. Nimeni nu ştie dacă războiul se va termina şi pentru irakieni".
Irakienii sunt acum pe cont propriu, pentru a-şi găsi locul într-o regiune dominată de revoluţii, încercând să gestioneze cu succes rivalitatea cu Iranul, care va dori să-şi extindă influenţa culturală şi economică, în locul lăsat liber după plecarea armatei americane.
Dificultăţi economice şi sociale
În timp ce oficialii americani sunt îngrijoraţi în privinţa legăturilor politice apropiate dintre liderii şiiţi din Irak şi cei din Iran, la nivelul societăţii, problemele sunt mai nuanţate.
Irakienii de rând se plâng, în viaţa de zi cu zi, de greutăţi economice, de produsele iraniene de proastă calitate, dar şi de ameninţarea miliţiilor susţinute de iranieni, care au reuşit să ucidă, în acest an, foarte mulţi soldaţi americani.
Irakul se va confrunta cu o multi