In ciuda faptului ca liderii europeni au fost de acord cu semnarea unui acord de guvernanta fiscala, ce ar trebui, teoretic, sa duca la o integrare mai buna si, implicit, la salvarea zonei euro, multi economisti inca sunt de parere ca destramarea uniunii monetare este inevitabila. Ce s-ar intampla, in acest caz, cu a doua economie din zona, Franta?
Intoarcerea la francul francez ar fi un adevarat dezastru economic si social, potrivit estimarilor Institutului Montaigne. Astfel, s-ar pierde intre 6 si 19 la suta din bogatia nationala, intr-o perioada de zece ani, iar 1 milion de persoane ar ramane fara locuri de munca.
Este visul liderului partidului de extrema dreapta Frontul National, Marine Le Pen, si cosmarul celorlalti candidati la prezidentialele din 2012. Renuntarea la euro nu a fost luata niciodata in serios pana la prabusirea Greciei si dificultatile din Europa.
Angajamentul tarilor din Uniunea Europeana, mai putin Marea Britanie, de a crea o uniune bugetara, a indepartat aceasta perspectiva, insa este sustinuta de peste o treime din francezi, potrivit unui sondaj Ipsos. Le Pen insista ca solutiile prezentate de liderii europeni nu vor rezolva criza datoriilor, iar singura solutie adevarata, pentru Franta, este iesirea din zona euro, altfel s-ar isca haos economic si social.
Potrivit analistilor citati de Les Echos, nici reintoarcerea la francul francez nu ar aduce lucruri bune. Aceasta manevra ar avea consecinte dezastruoase, atat pentru companii, cat si pentru consumatori, precum si asupra cresterii economice, pietei muncii si puterii de cumparare.
Concret, intr-o perioada de zece ani, fiecare salariat din Franta ar pierde 9.000 de euro, iar cateva sute de mii ar fi concediati in primul an. Pe termen lung, Institutul Motaigne estimeaza ca peste 1 milion de salariati ar deveni someri.
Ins