• Un cîine preistoric a fost prins cu un os preistoric în gură. Evenimentul s-a petrecut in Republica Cehă, iar articolul a fost publicat in Journal of Archaeological Science.
In site-urile preistorice, descoperirea unui astfel de craniu e intotdeauna un prilej de controverse: provine de la un lup, de la un ciine sau alt tip de canid? Variatiile mari între rasele de cîini, datorate unei rapide selectii artificiale si posibilele încrucisari cu lupi sălbatici fac ca indentificarea să fie foarte complicată. In cazul de față, susțin dezgropătorii, forma craniului aminteste de un husky, dar de dimensiuni ceva mai mari. Animalul cîntărea aproximativ 35 de kg, avea cam 60 cm înățime la o vîrstă estimată între 4 si 8 ani.
Autorii susțin că osul, probabil provendind de la un mamut (au fost identificați peste 1000 de mamuți aici), a fost introdus după moartea animalului, ca parte dintr-un ritual.
Interesant, craniul animalului are o mică perforație pentru a se extrage creierul – procedură observată la peste 40% dintre exemplarele descoperite. Dacă înlăturăm ipoteza unei delicatese, procedeul sugerează, din nou, prezența unui ritual. Există în zonele nordice credința că sediul sufletului se află în creier, iar de aici obiceiul de a face o gaură în cutia craniană pentru a elibera spiritul animalului.
Arheologic, este clar dovedit că domesticirea cîinilor era deja prezentă acum 9000 de ani. Intrebarea este cît de mult putem merge în trecut. Au fost cîinii domesticiți deja din paleoliticul superior, adică acum aproximativ 30000 de ani? Acest studiu, pendulind între paleontolgie canină si deducții logice argumentează că da.
• Gîndaci dextrogiri. Un grup de savanți a urmărit direcția preferențială de rotație a gîndacului de bucătărie. Articolul, apărut în Journal of Insect Behavior, observă cu minuție statistică, cum acesta (Periplaneta americana – pe