Se stie ca mancarea fara sare nu are nici un gust si, ca in poveste, iti dai seama de acest lucru atunci cand lipseste din mancare ori cand, din diferite motive de sanatate, medicul iti interzice temporar sa o consumi.
Excesul de sare insa, dauneaza grav sanatatii, si mai ales, persoanele suferinde trebuie sa respecte intocmai sfatul medicului.
In doze mici, acceptabile organismului, sarea nu este nociva. Din contra, este un bun stimulent, care provoaca o stare de spirit optimista si o senzatie de caldura placuta, ca si piperul ori hreanul. Cercetatorii insa, au observat ca persoanele suferinde de boli de rinichi, care consuma sare in exces, fac adesea edeme ca rezultat al excesului de sare in sange. De asemenea, sarea impiedica eliminarea acidului uric, acutizand in acest fel, simptomele unor boli precum reumatismul sau guta.
Cea mai frecventa problema de sanatate legata de consumul excesiv de sare este cresterea tensiunii arteriale care poate avea ca urmare accidente vasculare sau boli coronariene. Excesul de sare provoaca pierderi mari de calciu la nivelul oaselor ceea ce, odata cu varsta, creste riscul de a face osteoporoza, mai ales la menopauza.
Sarea multa, peste cantitadea admisa, 15 grame pe zi, poate provoca ulcer si cancer gastric. Suferinzilor de astm, sarea in exces le poate accentua severitatea simptomelor. Sarea mai poate reprezenta un pericol pentru persoanele care sufera de arteroscleroza, alergie, obeze, cele care sufera de constipatie.
Pentru a nu avea de suferit mai tarziu, specialistii recomanda, chiar si persoanelor sanatoase, un consum moderat de sare si inlocuirea sarii, atunci cand se poate, cu verdeturi care pot inlocui sarea.
Utilizari terapeutice
Dincolo de faptul ca este un element esential vietii, cu conditia sa fie naturala si sa nu fie folosita in exces,