Ştie câte bombe au căzut peste oraş în război şi unde anume, a fost camarad în studenţie cu personalităţi marcante, a făcut "medicină de tranşee" în zorii comunismului, i se datorează înfiinţarea spitalului din Marghita, are un doctorat considerat revoluţionar din vremea când doctoratele nu se cumpărau, a meşterit scule medicale după poze primite clandestin din Occident, s-a pus o întreagă viaţă în serviciul pacientelor şi, mai ales, îşi laudă înaintaşii cu un patos fără margini.
Acesta e doctorul George Filip, cel mai vârstnic medic bihorean încă activ, statornic de peste şase decenii devizei că un bun specialist înseamnă, simplu, ştiinţă plus conştiinţă.
Puterea rădăcinilor
Născut în 1924 într-un sat din judeţul Satu Mare, George Filip a devenit orădean la vârsta liceului, şi orădean a rămas până la senectute. Sufleteşte, însă, nu şi-a părăsit niciodată satul natal, astfel că în fiecare aşezare bihoreană pe unde a lucrat regăsea o parte din cea în care văzuse lumina zilei. Tatăl său, preot greco-catolic, iar după Marea Unire din 1918 primul primar român al satului, stins la 90 de ani, i-a lăsat moştenire longevitatea, iar maica ideea de respect pe care orice bărbat, la orice vârstă, îl datorează unei femei, mamă, soră, soţie, colegă.
Sosit pe Criş pentru a urma liceul la Szent Laszlo Gymnasium (actualul Gojdu), s-a înrădăcinat adânc ca orădean şi bihorean pe tot restul vieţii. E atât de ataşat oraşului încât îi ştie istoria "la virgulă", chiar şi unde a căzut fiecare bombă în al doilea război mondial: "Raidul american din august '44 a lăsat o bombă la gară, una pe actualul bulevard Magheru, alta pe locul unde e acum Magazinul Crişul, şi care a rămas viran până la ridicarea edificiului, una peste spitalul ce funcţiona în actuala secţie de infecţioase din spatele Tribunalului, alta într-o aripă a Tribunalului şi ultima lângă Podul Ferdinand".