Criza din zona euro, care a erupt in urma cu trei ani si a escaladat tot mai mult in ultimele 12 luni, are urmele adanci ale unor mari greseli facute de liderii europeni.
Actuala criza va fi, in viitor, un subiect interesant de studiu pentru economistii din intreaga lume. CNN prezinta 10 greseli esentiale facute de liderii europeni, in modul in care au administrat aceasta problema, care este departe de a se rezolva.
Modul in care istoria se poate repeta va depinde de cum va fi invatata aceasta lectie, astfel incat sa fie evitate crize viitoare. In opinia academicienilor de la Oxford, aceste esecuri ale conducatorilor europeni sunt de natura politica, democratica si, evident, economica.
Kristy Hughes, de la prestigioasa universitate britanica, vine cu explicatiile si posibilele solutii.
Dezechilibrul legaturilor de putere dintre statele membre. Aici se ridica intrebarea: care state conteaza in UE? Cele mai mari economii, Franta si Germania? Cele 17 tari care au adoptat moneda euro? Sau toate cele 27 de state membre, incluzandu-le si pe cele 10 care nu fac parte din zona euro? La aceasta intrebare exista raspunsuri diferite.
Franta si Germania, care au investit mult in proiectul euro, si-au asumat rolul de lideri. Deciziile luate numai de aceste tari si cei cativa oficiali numiti, nu alesi, reprezinta "cel mai rau lucru dintre toate". Acest lucru a facut ca celelalte 15 state ale zonei euro sa fie marginalizate in cadrul negocierilor, iar restul de 10 tari membre aproape ca nici nu au intrat in discutie.
Lipsa de viziune politica si strategie europeana. Pe langa discutiile despre echilibrarea bugetelor, regiunea are nevoie de o viziune "care sa arate ca Uniunea Europeana reprezinta mai mult decat o moneda unica, ca are un scop politic, social si economic".
In plus, tarile europene nu pot