Spectacolul „O noapte furtunoasă“, pus în scenă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, în regia lui Mircea Cornişteanu, este o imagine vie a lumii lui I.L. Caragiale.
În contextul Anului Caragiale - în 2012 se împlinesc 100 de ani de la moartea dramaturgului şi 160 de ani de la naştere - multe dintre teatrele din România au produs sau au în pregătire spectacole după piesele lui. În această serie de montări dedicate lui Caragiale se numără şi spectacolul „O noapte furtunoasă", de la Sala Mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu" din Craiova, în regia lui Mircea Cornişteanu, care se află la cea de-a cincea versiune scenică după acest text.
„Intenţionez să fac ceva complet diferit, ca distribuţie şi ca viziune. Primul spectacol după «O noapte furtunoasă» l-am realizat în 1975, la Naţionalul craiovean, apoi au urmat altele. În cel la care lucrez acum, povestea are loc în zilele noastre, pline de Jupâni Dumitrache, Vete, Chiriaci, Spiridoni, ca să nu mai zic de Ipingeşti", povestea regizorul înainte de premieră.
Iar gândul şi-l materializează într-o poveste desprinsă din lumea lui Caragiale şi aşezată în lumea noastră, de mici îmbogăţiţi, în care mahalaua plină de poezie a sfârşitului de secol XIX se transformă în mahala de început de secol XXI, manelizată şi plină de kitsch.
Decorul Liei Dogaru reproduce interiorul unei curţi de viluţă, împrejmuită cu un gard de fier negru, uriaş, dincolo de care nu se vede nimic - ironie directă la adresa prostului gust al noilor „apropitari". O casă cu etaj, cu schele în partea dreaptă şi două ochiuri de geam la primul nivel, unde se află camera Vetei. Sus, pe faţadă, cu litere şchioape, făcute din mici neoane albăstrii, scrie „Vila Veta". Iar în curte, în partea dreaptă a scenei, o rulotă mizeră este locuinţa lui Chiriac, şi în stânga un fel de cort îngust şi sărăcăcios este „paradisul" lui Spiridon (