Mediul antreprenorial din Romania este unul aflat "la inceput de drum", iar criza actuala vine sa accentueze anumite probleme ale start-up-urilor, precum capacitatea de a obtine o finantare de inceput. Pe de alta parte, criza a deschis si o serie de oportunitati pentru cei care cauta alternative la "clasicul" job, iar tara noastra este una foarte competitiva pe segmente precum IT-ul.
DailyBusiness.ro a stat de vorba despre profilul antreprenorului roman si despre potentialul start-up-urilor din tara noastra cu Peter Barta (foto), directorul executiv al Fundatiei Post-Privatizare, fundatie ce a implement in tara noastra Business Mentoring Program, program destinat antreprenorilor, managerilor sau echipelor de management din tara noastra si tarile vecine.
DailyBusiness.ro: Cum stam comparativ cu alte state din regiune in ceea ce priveste apetitul si potentialul antreprenorial al romanilor?
Peter Barta: Comparativ cu alte state din regiune este greu de analizat stricto senso. Asta pentru ca sunt multe elemente, care ar putea oferi o imagine nu tocmai pozitiva, care intra in ecuatie si care au un impact semnificativ asupra rezultatului final. Cu toate acestea, nu cred ca stam nici mai bine, dar nici mai rau decat alte state din regiune.
Sunt foarte multi tineri care isi doresc sa-si deschida o afacere. Daca ne raportam la numarul celor care au aplicat anul trecut la programele initiate de guvern, putem spune ca exista interes pentru antreprenoriat. Pe de alta parte, situatia economica actuala i-a determinat pe multi sa caute alternative. Recent, am participat la preselectia proiectelor care urmeaza sa intre in emisiunea Arena Leilor si am intalnit un tanar care fusese disponibilizat. Din dorinta de a-si depasi situatia, a inceput o mica initiativa antreprenoriala, mai exact a deschis un anticariat. Nu este o idee noua si