In politica noastra de lighean lucrurile par asezate, nu-i asa? Un sondaj realizat de fundatia Soros in luna noiembrie reconfirma, in linii mari si in marja de eroare, datele deja consacrate de restul cercetarilor. USL 55%, PDL -18%, PPDD 9%, UDMR 7%, Crin Antonescu 31%, Dan Diaconescu 14%.
Mai exista insa un procent, cel mai important as zice, si in care sta fitilul ce ar putea arunca in aer poza calma in care balteste scena politica. Doar 49% din subiecti au avut raspunsuri la intrebari. 51% sunt nehotarati sau nu intentioneaza sa mearga la vot. Asadar, daca luam in calcul imensa masa a nehotaratilor, vom constata ca USL are doar vreo 27%, PDL vreo 9 si tot asa. Adica foarte putin.
O asemenea masa fluida, care poate oricand balansa intr-o directie acum inca neconturata, ar trebui sa stearga orice urma de relaxare la varfurile partidelor si aliantelor mentionate in sondaj. Procentul urias al nehotaratilor si dezmagitilor ne arata ca actualele partide politice si-au consumat in cea mai mare masura potentialul de credibilitate.
Intr-un fel, cei 51% care nu se regasesc in oferta actuala constituie masa critica pentru o autentica reforma politica. O solicita si o asteapta. Ramane de vazut care va fi raspunsul la aceasta solicitare. In general, este vorba despre electorat de dreapta, fostul electorat DA, dezamagit si de PDL, si de PNL, care mai crede inca in principiile invingatoare in 2004, un electorat care pretinde anticoruptie reala, anticlientelism, competenta, coerenta si eficienta, stat minimal functional. Este un electorat care vrea cu adevarat in Europa.
Daca solicitarea acestor oameni va primi un raspuns, este posibil ca pana la alegeri, din poza surprinsa de sondajele de acum sa nu mai ramana mare lucru. Nu stiu daca Noua Republica este raspunsul asteptat, nu stiu daca acest partid va reusi sa fie la inaltimea pr