Christopher Hitchens, o mare personalitate mondială și considerat de unii drept cel mai mare orator și cel mai mare editorialist din ultima perioadă, a murit joi, 15 decembrie 2011, la vârsta de 62 de ani. S-a stins într-un moment de apogeu al carieirei sale, când se bucura de o recunoaștere și apreciere în mare creștere, scrierile sale și dezbaterile televizate la care a participat bucurându-se de o receptare tot mai largă. Este unul dintre autorii contemporani care au arătat, o dată în plus, cu o forță impresionantă câtă putere stă în idei și în cărți. Și că prețul libertății de conștiință, oricât de scump, merită plătit.
Christopher Hitchens
Moartea sa a fost consemnată printre primele ştiri în întreaga presă internaţională de top, de la Washington Post şi CNN, la The Guardian.
S-au scris numeroase articole elogioase şi au fost transmise mesaje emoţionante din partea unor importante personalităţi precum Richard Dawkins, Salman Rushdie, Julian Barnes, Andrew Sullivan şi mulţi alţii. Prieteni sau adversari de idei cu toţii au apreciat stilul briliant al scrierilor lui Hitchens. Vineri după-amiază când am deschis radioul pe BBC, Tony Blair, fostul premier britanic, cu care Hitchens avusese o polemică televizată pro sau contra religiei în 2010, câştigată detaşat de Hitchens, vorbea admirativ despre cel dispărut acum.
Extrem de interesanta dezbatere dintre Christopher Hitchens și Tony Blair pe tema “Is Religion A Force For Good In The World?” (Este religia o forță a binelui în lume?)
În noiembrie 2011, actorii Sean Penn și Stephen Fry, împreună cu scriitorul Martin Amis au organizat un eveniment de celebrare a vieţii şi operei lui Hitchens, pe care acesta la urmărit live imobilizat la pat în locuinţa sa din Texas.
Se ştia de peste doi ani de afecţiunea gravă (cancer esofagian) de care suferea Hitchens. E