Precauţii Vânzările la alimente congelate şi deshidratate, ambalate în vid şi cu o durată de valabilitate de 25 de ani sunt de circa 10 ori mai mari decât în anii precedenţi şi continuă să crească, spun producătorii.
În 2012, Grecia ar putea intra în imposibilitate de plată, Italia şi Spania ar putea urma la rând. În întreaga Europă, băncile ar putea intra în faliment una după alta, iar clienţii lor panicaţi îşi retrag cu disperare banii din conturi. Pare un scenariu absurd, dar acest exerciţiu de imaginaţie este făcut de un număr din ce în ce mai mare de britanici, scrie presa din regat.
Dacă înainte cu trei ani marile bănci europene erau considerate prea solide pentru a se prăbuşi, acum ele sunt considerate prea mari pentru a fi salvate de guverne. Urmează panica. În câteva ore, bancomatele şi rafturile supermarketurilor se golesc. Găşti de anarhişti încep să jefuiască magazine, căutând alimente. Într-o lume din ce în ce mai nesigură, mulţi nu mai exclud din start un astfel de scenariu.
Alimente instant
„În întreaga ţară, oamenii încep să ia măsuri pentru a face faţă unei astfel de situaţii. Ei îşi îndeasă cămările cu alimente neperisabile, cumpără pompe de purificare a apei şi aragazuri de campanie", scrie „Daily Mail".
Alimentele liofilizate, cu o durată de valabilitate de 25 de ani, sunt din ce în ce mai populare în Marea Britanie, scrie aceeaşi publicaţie. Numai în ultimul an, vânzările la astfel de alimente au crescut de peste trei ori, după cum declară principalul producător, compania americană Mountain House. În ultimii câţiva ani, vânzările acestor produse au crescut de zece ori. Este vorba de porţii de mâncare gătită, cum ar fi spaghetti bolognaise, care apoi sunt îngheţate rapid.
Ulterior, conţinutul de apă este înlăturat sub presiune printr-un proces numit „sublimaţie". Procedeul păstrează g