Guvernul pregăteşte înăsprirea sancţiunilor pentru cei care distrug mediul înconjurător. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV că defrişările ilegale şi poluarea cu substanţe chimice vor fi clasate ca infracţiuni, conform unui proiect al Guvernului, ce urmează a fi discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
“Am propus ca nu doar defrişarea ilegală a 5 metri cubi de lemn să fie cpnsiderată infracţiune, ci începând de la un metru cub. Până acum, aceste abateri erau considerate doar contravenţii. Cele mai multe procese menţionau 4, 5 – 4,8 metri cubi de lemn, iar contravenienţii erau doar amendaţi. Dacă vom avea mandatul CSAT-ului, nu numai zona aceasta a defrişărilor va fi subiectul înăspririi pedepselor, ci şi a oricărei poluări cu agenţi chimici”, a mai precizat Laszlo Borbely. Pedepse aspre pentru cei care distrug mediul Laszlo Borbely, Ministrul Mediului
Ministrul Mediului a mai dezvălui că cel mai probabil aceste înăspriri de pedepse vor deveni realitate în aproximativ două luni. Borbely: Proiectul Roşa Montană, aproape finalizat
În problema delicată a investiţiei miniere de la Roşia Montană, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, crede că o decizie va fi luată la sfârşitul lunii ianuarie, iar dacă investitorul respectă standardele impuse va bea apă din lacul minei.
Întrebat despre stadiul actual al procesului de avizare, ministrul Borbely a spus că au mai rămas de clarificat "anumite probleme tehnice".
"Am aşteptat şi mi se pare că a venit un aviz de la Institutul Geologic, de la Ministerul Culturii am primit o hârtie... Probabil că vor mai fi una sau două Comisii Tehnice şi colegii vor finaliza. Este într-o fază finală, s-ar putea ca până la sfârşitul lunii ianuarie să clarificăm aceste aspecte", a spus Borbely.
Ministrul a vorbit şi despre faz