Praga, octombrie 2009. Zgribuliţi, ne adăpostim de ploaia în rafale şi de vântul tăios într-o cafenea de pe cheiul Vltavei. Hradul şi cupolele Oraşului de Aur de-abia ce se mai zăresc, de cealaltă partre a râului, umbrite de perdeaua de apă.
Se împlinesc 20 de ani de la Revoluţia de Catifea. Dar, după cât putem desluşi în timp ce răsfoim ziarele împrăştiate pe mesele cafenelei, altele sunt subiectele de primă pagină. Preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus refuză semnarea Tratatului de la Lisabona.
Citeşte şi:
A murit Václav Havel. Imagini din perioada 1978-2011 cu ultimul preşedinte al Cehoslovaciei
Disidentul Havel: Teatru şi politică ,,pe balustradă"
La începutul lui iulie, Cehia tocmai a predat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Drapelul albastru cu 12 stele aurii nici măcar nu a fluturat pe Hrad, în timpul preşedinţiei cehe. Nu a fost o preşedinţie strălucită, dar nici de lepădat, oricum, mulţi se aşteptau la mai rău.
Dezbaterile pe tema Tratatului Lisabona sunt intense în Praga, documentul trebuie să intre în vigoare până la finele anului, iar euroscepticul Klaus trage de timp. Nu e de mirare, din moment ce tot el îi compara pe cei care susţin integrarea europeană cu comuniştii din perioada sovietică.
Un teatru istoric
Evenimentul pentru care ne aflăm în Praga este şi el trecut în ziare, dar la rubricile de ştiri. Vaclav Havel, Jiri Krizan, Michael Zantovsky şi Alexandr Vondra, adică eroii Revoluţiei de Catifea, susţin o conferinţă la teatrul Teatrul Na Zabradli (Balustrada). Locul nu e ales întâmplător. Aici s-au pus în scenă piesele nonconformistului Vaclav Havel, începând cu „Garden Party", în 1963. Tot aici, Vaclav Havel s-a aflat în timpul grevei teatrelor din octombrie-noiembrie 1989. Dacă trebuie să vorbim despre un loc în care Vaclav Havel şi-a început viaţa publică, atunci cu siguranţă acesta este. @N