Această sărbătoare păgână era, de fapt, un ritual antic al zeului Baal, pe care, de altfel, Biblia îl condamna ca fiind cea mai abominabilă adorare a unui zeu păgân. În Noul Testament, însă, menţiunea din Biblie este reluată foarte sumar şi destul de estompat, nefiind remarcat nici măcar de către Apostolul Pavel.
Deci adevărul despre Crăciun ar fi că el nu reprezintă Sărbătoarea Naşterii lui Cristos şi că nu are legătură cu creştinismul, ci cu un festival religios de origine babiloniană, cu caracter păgân. Şi totuşi, dispare "spiritul Crăciunului" cu care ne-am obişnuit de atâtea şi atâtea generaţii? Ce contează de unde vine această sărbătoare? - vor spune iritaţi habotnicii şi petrecăreţii. Să ne gândim puţin şi să argumentăm: Cristos nu s-a născut în anotimpul iarna, pentru că "... la acea vreme, păstorii înnoptau sub cerul liber, pentru a putea păzi mai bine turmele lor peste noapte" (Luca 2-8), ceea ce în Palestina antică nu ar fi fost posibil, din cauza temperaturilor foarte scăzute din decembrie. De altfel, păstorii din Palestina îşi coborau turmele la iernat nu mai târziu de 15 octombrie, deoarece după această dată începeau frigul şi ploile, fapt menţionat chiar în Biblie, în Cântecul lui Solomon 2:11. O altă confirmare autorizată a celor de mai sus vine chiar din Enciclopedia Catolică, unde scrie clar că Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie şi că "data exactă a naşterii lui Christos este cu adevărat NECUNOSCUTĂ". În Bibliile foarte vechi, care nu au suferit "mutilări" din traduceri succesive, se menţionează orientativ faptul că naşterea Mântuitorului ar fi avut loc la aproximativ şase luni după Paştele evreiesc (ceea ce ar duce la o aproximare a datei naşterii pe la începutul lui septembrie).
Nu există niciun fel de specificaţie în textele Noului Testament sau ale Bibliei care să ne recomande ţinerea vreunei sărbători speciale