Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a vorbit, intr-o emisiunea difuzata duminica dimineata, despre lupta cu defrisarile ilegale de padure, problema pe care spune ca o va aduce in fata Consiliului suprem de Aparare a Tarii.
"In toate tarile din lume se taie paduri, bazat pe un plan, un proiect conform cu legislatia in vigoare. Problema e cu taierile ilegale. In Romania, datorita faptului ca asa e legsilatia, s-a retrocedat destul de mult. Intre 300 si 500.000 de hectare nu sunt administrate. Acolo unde nu e paza, e raspunderea proprietarului (...) Pe mine ca ministru al Mediului ma preocupa - acolo unde e proprietarul nu pot sa impun un contract. Ce pot sa fac - o parte cu impaduririle - a doua, am incheiat un protocol cu Jandarmeria, cu Politia - sunt mult mai multe dosare penale si contraventii", a spus Borbely la PRO TV.
Ministrul a dezvaluit faptul ca, in ultimii 20 de ani, doar 0,5% din dosarele penale privind taierile ilegale de paduri au fost finalizate.
El a vorbit si despre problemele si amenintarile la securitatea lor cu care se confrunta padurarii si alti oameni care lupta cu cei care taie lemne ilegal.
"Au venit la mine - am spus ca pot sa va ajut doar daca puneti pe hartie si va asumati ce e acolo. Au spus ca nu, ca au copii. E ceva infiorator. Pot sa intervin cat pot prin aceste institutii, fiecare sa-si faca datoria si pot sa intervin legislativ.
Am propus ca nu numai peste 5 metri cubi sa fie infractiune, ci de la 1 metru cub - n-am reusit sa trec de ministerul Justitie", a explicat ministrul.
El a adaugat insa ca isi pune speranta in Codul Silvic, pe care actuala Putere il trece prin Parlament acum.
Securitatea mediului, in CSAT
"Am intiat si sunt in faza de a avea un prim draft, de a concepe o strategie in privinta securitatii mediului - o sa venim in CSAT