Caviarul este considerat unul dintre cele mai scumpe produse din lume, iar producţia acestuia se dezvoltă foarte rapid, în ciuda crizei, potrivit cotidianului New York Time (NYT).
Avansul producţiei este susţinut de intrarea pe această piaţă a unor noi jucători, precum China sau Emiratele Arabe Unite, dar şi de dezvoltarea producţiei în ţări ca România şi Bulgaria.
În China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni încep să umple golul lăsat de declinul populaţiei de morun în libertate şi alte specii de sturion în Marea Caspică, sursa tradiţională de caviar.
Noile ferme speră să schimbe dinamica acestei pieţe, popularizând caviarul şi majorând producţia şi vânzările, scrie NYT. Înainte de toate vor trebui, însă, să convingă consumatorii că, deşi produs în altă parte decât Marea Caspică, caviarul nu este un "fals" de lux.
În pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Preţul s-a menţinut la circa 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar
Nişa caviarului negru a fost afectată, însă, de un declin de 99% a populaţiei de moruni în ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsă în Marea Caspică, şi care era cea mai importantă sursă, potrivit agenţiei piscicole din Rusia.
Între timp, fermele de sturioni deschise în alte ţări speră să umple acest gol, potrivit cotidianului american.
Nu există statistici de încredere la nivel mondial, dar cercetătorul francez Patrick Williot estimează că producţia anuală se ridică la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurată de ferme, faţă de 550 de tone la sfârşitul anilor '70.
"În contrast cu fosta producţie bazată pe populaţia de sturion aflat în libertate, producţia actuală este în creştere continuă", a spus Williot. @N_P