Dacă autorităţile nu vor lua cât mai repede măsuri care să minimalizeze efectele adverse ale schimbărilor climatice în România, vom avea tot mai puţine zile de iarnă, iar valurile de căldură, secetă şi viiturile vor fi mult mai puternice. Sursa: AgerpresSursa: Remus SuciuSursa: Reuters
1 /.
Toate aceste concluzii se regăsesc în Strategia Națională în domeniul schimbărilor climatice pentru perioada 2011-2020, la capitolul ce se va întâmpla dacă autorităţile române nu vor lua măsuri pentru a reduce poluarea şi ca să stopeze alte efecte care afectează clima României.
Documentul, pus pe hârtie de un grup de specialiştii din care au făcut parte reprezentanţi ai tuturor ministerelor, dar şi a altor instituţii de profil- ca Administraţia Naţională de Meteorologie, prezintă o Românie în care inundaţiile sunt mai puternice, secetat va fi acută, ploile vor fi tot mai puţine, iar zăpada nu va mai acoperi mult timp pământul.
“Strategia actuală reprezintă un ghid pentru minimizarea efectele adverse ale schimbărilor climatice în România și un cadru general de conștientizare și de răspuns la problemele climatice. Deși multe aspecte ale schimbărilor climatice sunt asociate cu anumite niveluri de incertitudine (cauze, efecte, prognoză etc.), evoluția climei este indubitabilă și necesită reacții urgent”, se specifică în document.
Valurile de căldură, secetă şi viiturile vor fi mai frecvente şi mai puternice
În prezent, cantitățile anuale de precipitații au scăzut constant, mai ales în centrul și SE României. Zilele tropicale sunt mai frecvente, iar zilele de iarnă sunt tot mai rare, au concluzionat specialiştii.
“Modificările de temperatură și precipitații prognozate pot conduce la modificări ale perioadelor de vegetație și la schimbarea granițelor între păduri și pășuni. Unele evenimente meteorologice extreme (valuri de căldură, secetă, viituri etc.