Numeroşi cetăţeni cehi îndoliaţi au mers duminică în centrul capitalei Praga pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte Vaclav Havel, decedat la vârsta de 75 de ani, în locuri strâns legate de "Revoluţia de Catifea" din 1989, al cărei artizan a fost fostul disident, relatează AFP, potrivit Mediafax.
La ora locală 18.00 (19.00, ora României), clopotele bisericilor cehe au răsunat în memoria sa.
"Vaclav Havel simboliza democraţia, libertatea şi, cum să spun..., politeţea, buna-cuviinţă umană", a afirmat Martin Cihelsky, după ce a aprins o lumânare în faţa unei plăci comemorative, pe strada Naţională.
Toată după-amiaza, locuitori de toate vârstele din Praga au venit aici pentru a depune lumânări şi flori în faţa plăcii, instalată în amintirea unei manifestaţii studenţeşti din 17 noiembrie 1989, o dată devenită sărbătoare naţională.
În urmă cu peste două decenii, reprimarea brutală de către poliţia comunistă a acestei manifestaţii paşnice a fost detonatorul unui val gigantic de proteste în toată ţara, denumit "Revoluţia de Catifea", care a înlăturat regimul comunist.
"Datorită lui Vaclav Havel, oamenii din lume cunosc şi lucruri pozitive despre ţara noastră. În spatele lui nu există minciuni, nici corupţie", apreciază o tânără din Praga.
Piaţa Wenceslas, dominată de statuia ecvestră a sfântului patron al ţării şi impozanta clădire a Muzeului Naţional, a fost de multe ori în trecut teatrul unor evenimente cruciale care au marcat istoria acestei ţări din Europa Centrală.
De la anunţul morţii lui Vaclav Havel, sute de cehi, dar şi străini s-au adunat în faţa statuii Sfântului Wenceslas pentru a depune flori şi a aprinde lumânări.
Mai multe portrete ale lui Vaclav Havel au fost puse pe soclul acestei statui imense.
În Piaţa Wenceslas s-au aruncat cehii cu mâinile goale în faţa tancurilor ocupaţiei sovietice, în augu