A murit, la 75 de ani, Václav Havel, simbolul „Revoluţiei de Catifea" din Cehoslovacia.
Continentul e mai trist, iarna - mai cenuşie, Europa - mai săracă. Un mare Om s-a înălţat la Cer, lăsând în urmă un cor de suspine. Măcar ştim că are un loc rezervat printre îngeri.
După suferinţa din închisorile unui regim totalitar, Václav Havel nu putea trăi 80 sau 90 de ani, astea sunt vârste rezervate dinozaurilor comunişti. Una e să trăieşti în întuneric, într-o celulă igrasioasă, şi alta e să decizi, din confortul vilelor de protocol, pe cine mai trimiţi la închisoare ca „duşman al poporului"...
Noi, românii, n-am avut şansa unei figuri luminoase precum Václav Havel. Ne-au călărit personaje sinistre, de parcă am fost blestemaţi. Au luat puterea hoţeşte şi au distrus sistematic fibra sănătoasă a acestei naţiuni.
În faţa tristeţii de a-l fi pierdut pe Václav Havel, adaug un text pe care l-am publicat în 2007, cu titlul: „Havel a chemat rockerii, Iliescu a chemat minerii".
În anul 2002, o ştire fulgera agenţiile de presă: „Celebra trupă Rolling Stones va susţine anul viitor un concert la Praga, la invitaţia fostului preşedinte Václav Havel".
Pe 27 iulie 2003, aceleaşi agenţii transmiteau la cald: „Aflat la Praga pentru concertul din cadrul turneului mondial «Forty Licks», Mick Jagger şi-a sărbătorit împlinirea a 60 de ani alături de Václav Havel (66 de ani). În cadrul petrecerii, legendarul rocker i-a cântat, în particular, fostului preşedinte ceh hitul «Mother's Little Helper», care conţine versul «Ce mirare să îmbătrâneşti»".
Václav Havel... Mick Jagger... Ce nume mari, ce personalităţi care au influenţat istoria! Primul a fost omul providenţial pentru ieşirea paşnică a Cehoslovaciei (nu se produsese încă divorţul Cehia - Slovacia) din infernul comunist. Cel de-al doilea a marcat istoria muzicii mondiale.
În 2002, c