Anunţul decesului liderului nord-coreean a ridicat semne de întrebare privind stabilitatea militară a regiunii şi a clătinat bursele.
Şocul bursier a fost resimţit luni după-amiază inclusiv pe pieţele europene, care au pierdut în medie o jumătate de procent. Deşi Coreea de Nord este poate cea mai izolată ţară din lume, cu o economie extrem de puţin interconectată cu exteriorul. Exporturile ţării sunt foarte reduse, iar importurile, în principal de materii prime, sunt făcute mai ales de pe pieţele lumii a treia.
Însă bursele îşi vor reveni repede, dacă situaţia la Phenian nu va degenera în tensiuni interne. „Dacă ne uităm la experienţa din trecut, de la moartea lui Kim Ir Sen în 1994, bursa noastră a pierdut 2-3% în aceeaşi zi, dar a recuperat repede, după două zile", a apreciat Cho Hong Rae, director la Korea Investment Holding din Seul.
Izbucnirea unui război, puţin probabilă
Puţinii specialişti ai mediului politic şi militar din Coreea de Nord cred că succesiunea dinastică va fi ordonată, fără tensiuni majore în structurile puterii de la Phenian. Vârsta tânărului Kim Jong Un este unul dintre puţinii factori care ar putea complica lucrurile, însă transferul puterii a fost pregătit încă de acum doi-trei ani, de la primele veşti despre sănătatea şubredă a lui Kim Jong Il.
Analiştii înclină spre excluderea unei lovituri de stat din partea liderilor armatei. Unul dintre scenariile cu impact militar ar mai fi o radicalizare de către armată a tânărului general Kim Jung Un, pe fondul unor neînţelegeri cu unchiul său, Chang Sung Taek, influent la vârful partidului. Dar escaladarea unor tensiuni politice în declanşarea unui conflict armat cu Sudul este puţin probabilă.
Nordul dispune de o armată uriaşă şi bine antrenată, cu 1,2 milioane de soldaţi sub arme şi alţi 800.000 în rezervă, însă balanţa de putere este echilibrată de prezenţa în z