Deşi reprezintă încă o infimă minoritate, există însă şi oameni care nu vor să se lase manipulaţi de febra comercială din perioada Crăciunului. Nu sunt multe vocile celor care spun "nu" magiei dinaintea Crăciunului, dar merită să le acordăm puţină atenţie. Iată ce spun aceste voci: Crăciunul, aşa cum îl sărbătorim noi astăzi, este o invenţie a societăţii de consum, a industriei de divertisment şi a marketingului.
Matei Vişniec:
Crăciunului i se face o enormă publicitate, este "promovat" ca un film produs la Hollywood, este "vândut" ca un moment unic al anului în care suntem îndemnaţi să ne gândim la ceilalţi, la familie, la prieteni; şi bineînţeles suntem incitaţi să cheltuim, să cumpărăm pe credit, să ne îndatoram pentru a le face cadouri cât mai multe celor din jur… Canadiana Sue Murphy, specialist în marketing, denunţă pe blogul ei ceea ce i se pare o adevărată îndoctrinare consumeristă. Cel mai preţios lucru pe care îl putem oferi "cadou" unui copil, unui părinte, unui membru al familiei sau unui prieten este timpul, spune ea. După care continuă cu următoarele argumente: a oferi zeci de cadouri de Crăciun celor din jur nu va compensa niciodată graba cu care îi tratam pe aceşti oameni în timpul anului. De aici şi manifestul ei: "NU cumpărăturilor febrile! NU cadourilor inutile".
Sue Murphy evocă pe blogul ei şi efectul dezastruos pe care îl are asupra mediului înconjurător această "dezlănţuire" consumeristă, când sunt aruncate la gunoi sute de milioane de tone de ambalaje şi de obiecte devenite de fapt inutile. Tot ea evocă surse istorice potrivit cărora Isus s-ar fi născut de fapt în aprilie sau în mai, dar că şefii Bisericii Catolice ar fi mutat sărbătoarea în plină iarnă. De ce? Pentru că iarna este un anotimp monoton, când orice sărbătoare cade bine pentru scoaterea credincioşilor din letargie. Concomitent însă, credincioşii erau astfel