Odată cu intrarea în insolvenţă a uzinei reşiţene şi bugetul reşiţenilor are de suferit, întrucât va pierde un milion de euro.
Dincolo de latura socială a complexei situaţii a UCM Reşiţa, unde cei peste 2.400 de angajaţi riscă să rămână pe drumuri dacă uzina intră în insolvenţă, latura economică are repercursiuni asupra încasărilor la bugetul local încă de pe acum. Asta pentru că insolvenţa înseamnă pierderi la bugetul local de aproximativ un milion de euro, susţin oficialii de la Primăria Reşiţa.
Aceştia subliniază că şi alţi bani sunt pierduţi din conturile municipalităţii, din acelaşi motiv, al intrării în insolvenţă a firmelor. Taxele şi impozitele pe terenuri şi clădiri ale UCMR însumau un milion de euro, bani care anual, erau vărsaţi în bugetul reşiţenilor. Acum, situaţia se complică şi din punct de vedere social, şi financiar.
„Am discutat cu juriştii Primăriei, iar în cazul insolvenţei priorităţile celor care au preluat administrarea societăţii sunt acum salariile oamenilor, care trebuie să fie plătiţi”, a spus primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.
În situaţia insolvenţei, după salarii, prioritare sunt datoriile la bănci şi la stat, iar abia apoi cele curente. Astfel că şansele ca banii să mai ajungă în contul reşiţenilor s-au diminuat considerabil. Situaţia financiară a oraşului se agravează şi în contextul în care şi alte firme sunt în aceeaşi situaţie, ceea ce mai înseamnă pierderi la încasări de câteva sute de mii de euro. „La UCMR este nevoie urgentă de infuzie de capital, pentru că situaţia nu poate fi prelungită aşa la nesfârşit. Este vorba de mii de angajaţi la uzină, care nu vor avea unde să se angajeze în cazul tragediei intrării în faliment”, a adăugat edilul şef.
Silenzio stampa la UCMR
Cei care conduc Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţa încă nu fac declaraţii pe tema insolvenţei. Cert este