Kim Jong-il, care a murit sâmbătă, a condus Coreea de Nord cu o mână de fier din anul 1994.
Adevărul despre viaţa pe care a dus-o liderul de la Phenian şi despre felul său de a fi merge cu el în groapă. Biografia sa este un fel de telenovelă cu eroi asiatici care combină cu măiestrie sâmburele de adevăr cu legenda şi cu propaganda specific regimurilor dictatoriale.
Cărţile de istorie nord-coreene îl prezintă pe Kim Jong‑il ca fiind născut la 16 februarie 1942. O stea tulburător de strălucitoare şi un dublu curcubeu ar fi apărut în acea zi pe cer. Vremea geroasă s-ar fi transformat brusc într-una ca de primăvară. Muntele unde s-ar fi născut el, Paekdu, cel mai înalt din ţară (2.744 de metri), la frontiera chineză, este sfânt. Se spune că acolo s-a născut Coreea.
Economie şi propagandă
În schimb, cei mai mulţi istorici susţin că liderul nord-coreean s-a născut de fapt în Rusia, într-o tabără de antrenament a partizanilor comunişti, de unde tatăl său Kim Il-sung a condus războiul de rezistenţă împotriva invadatorului japonez până în 1945.
Absolvent al Facultăţii de Economie politică, tânărul Kim urcă treptele nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea (PMC) aflat la putere rapid. Principala sa atribuţie era propaganda.
Adora baschetul şi pe Michael Jordan
Kim Jong-il s-a remarcat de‑a lungul anilor printre liderii lumii prin excentricităţile sale. Presa tabloidă a scris frecvent despre excesele şi ciudăţeniile liderului nord-coreean.
Deşi, mic de înălţime, Kim Jong-il adora baschetul. El era un fan declarat al jucătorului Michael Jordan. Avea înregistrate pe casete toate meciurile acestuia, iar când Madeleine Albright a vizitat Coreea de Nord în 2000, i-a dat lui Kim Jong o minge semnată de Jordan. Mingea a fost pusă la loc de cinste în Muzeul Prieteniei Internaţionale, alături de un cap de urs primit de la dictatoru