Băncile britanice sunt într-o situație mult mai robustă decât erau acum 12-18 luni și în comparație cu unele bănci din zona euro. Doar că acestea “nu sunt încă la nivelul la care noi ne-am fi dorit să fie” a declarat Paul Fisher, directorul executiv al Băncii Angliei, în cadrul unui interviu pentru Market News.
Paul Fisher, directorul executiv al Băncii Angliei, banca centrală a Marii Britanii (BOE), consideră că piețele financiare se confruntă cu o situație mult mai gravă decât în 2008-2009, în timpul primei crize financiare. „Majoritatea persoanelor care activează pe piețele financiare nu au mai trăit printr-un astfel de episod”, a declarat Fisher.
Situația băncilor – „mult mai periculoasă”
Chiar dacă situația „nu este, în unele aspecte, la fel de grea” în ceea ce privește presiunile asupra piețelor, aceasta este, în același timp, potențial „mult mai periculoasă”. În 2008-2009, guvernele aveau o marjă de manevră precum și rezerve de capital pentru a oferi economiilor programe de stimul precum și pentru a salva instituțiile financiare importante pentru sistem. În prezent, această „protecție suverană nu mai este atât de evidentă”, avertizează Fisher, referindu-se la sistemul financiar European.
Paul Fisher, recent numit în cadrul Comitetului pentru Politică Financiară (FPC) al BOE, avertizează asupra vremurilor care vin: „Implementarea de politici va fi mult mai dificilă decât în 2009, având în vedere situația precară a statelor”. BOE consideră situația pe piețele financiare ca fiind „excepțional de amenințătoare”, iar Fisher spune că această frază este o dovadă de onestitate din partea băncii centrale, onestitate care va fi înțeleasă cum trebuie de către participanții pe piețele financiare. Fisher avertizează însă şi cu privire la exagerarea sentimentului de pesimism. „Nu ne confruntăm cu lipsurile sociale asociate cu marea criză economi