Kim Jong Il, "dragul comandant" al Coreei de Nord, liderul singurei dinastii comuniste din lume, a murit.
Desi decesul sau a avut loc la 17 decembrie, din motive de "epuizare mentala si fizica", dupa o "viata dedicata poporului sau" (in fapt, in urma unui atac de cord), televiziunea de stat a anuntat abia luni, peste doua zile, moartea "Generalului". Au fost decretate 12 zile de doliu national.
A murit Kim Jong Il, liderul din Coreea de Nord
Efectul anuntului nord-coreean a fost aproape imediat: bursele din Asia au cazut, pe fondul ingrijorarii provocate de declansarea unei perioade de instabilitate in regiune; toate unitatile militare sud-coreene au fost plasate in stare de alerta - Sudul si Nordul Coreei sunt despartite de cea mai militarizata granita din lume; cativa lideri ai unor tari importante in negocierile cu Coreea de Nord - Rusia, China, Japonia, SUA - au transmis condoleante, dar si speranta ca decesul liderului de la Phenian nu va afecta echilibrul, si-asa precar, din regiune.
Kim Jong Il a murit: Reactii internationale
Cea mai mare problema pusa de Kim Jong Il si regimul sau autoritar a constituit-o, pentru Vest, faptul ca a construit, in pofida tuturor sanctiunilor occidentale, un program nuclear avansat.
De departe cel mai impresionant raspuns la vestea mortii lui Kim Jong Il a venit din partea poporului nord-coreean. Internetul a permis transmiterea unor imagini miscatoare in sinceritatea si naivitatea lor - oameni plangand in fata statuilor aurite ale "dragului comandant", subtire imbracati in frigul evident, adulti aruncandu-se pe jos, in patru labe, hohotind de durere si micuti scotand aburi pe gura, inlacrimati si indurerati ca si cum ar fi aflat de moartea unui parinte.
Paralela nu este exagerata - Kim Ir Sun si Kim Jong Il, au incercat din