Angajaţii din sectorul public al Italiei au intrat, ieri, într-o grevă generală de opt ore, protestând faţă de planul de austeritate al noului guvern de la Roma, condus de premierul Mario Monti.
Medicii şi asistentele din spitalele de stat au asigurat doar servicii de urgenţă, profesorii din şcoli şi licee au încetat lucrul o oră, iar lucrătorii poştali - trei ore. Profesorii universitari s-au alăturat mişcării pe parcursul întregii zile, la fel angajaţii din administraţia publică şi cercetătorii.
Demonstranţii din Roma au protestat în faţa clădirii Parlamentului, cerând "schimbări radicale" ale planului de austeritate, res-pectiv transformarea acestuia într-un program "mai echitabil", care să nu stea doar pe umerii angajaţilor şi pensionarilor, ci să-i afecteze şi pe cei foarte bogaţi.
Premierul Mario Monti a declarat, însă, că există "prea puţin spaţiu de manevră" în privinţa planului de aus-teritate.
Deputaţii italieni au adoptat luna aceasta măsurile care sunt destinate echilibrării bugetului până în 2013.
Senatul va supune planul votului în această săptămână.
Pachetul de austeritate cuprinde, printre altele, îngheţarea salariilor bugetarilor până în 2014, sistarea angajărilor în sectorul public, disponibilizări în administraţiile şi consiliile locale. În plus, pensiile mai mari de 960 de euro nu vor mai fi indexate în raport cu inflaţia, vârsta de pensionare creşte de la 60 la 62 de ani pentru femei şi la 66 de ani pentru bărbaţi, iar până în 2018 se va egala vârsta de pensionare la 66 de ani.
La finele săptămânii trecute, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, declara că Italia ar trebui să pună un accent mai mare pe măsuri structurale în bugetele viitoare.
"Este foarte important ca viitorul pachet bugetar să pună un accent şi mai mare pe măsuri structurale, în vederea impulsionării c