România va putea avea un deficit structural mai mare de 0,5% din PIB pentru că are o datorie publică sub limita de 60% din PIB şi pentru că nu facem parte din zona euro. Bucureştiul are libertatea de a alege momentul în care va implementa regulile de disciplină fiscală. Acestea sunt cele mai importante puncte pentru România ale formei provizorii a acordului fiscal. În plus, România nu va participa la împrumuturile către FMI. Detaliile apar în două documente interne al UE citate de FT şi WSJ.
Ţările cu datorii mari va trebui să le reducă până la 60% din PIB cu o rată medie anuală de 1/20, iar toate planurile majore de reformă economică vor fi discutate înainte de implementare cu celelalte state şi cu UE. Proiectul va intra în dezbateri începând de marţi, iar din ianuarie va începe faza de negocieri pentru ca acordul final să fie gata până în martie 2012.
Unele ţări dau înapoi
Totuşi, tratatul menit să consolideze din punct de vedere fiscal UE, anunţat cu surle şi trâmbiţe de liderii europeni, întâmpină probleme după ce multe state de la periferia Europei şi-au exprimat posibilitatea de a nu participa la noua convenţie înainte de aderarea la uniunea monetară, scrie Financial Times.
Mai mulţi lideri europeni şi-au manifestat îngrijorarea că noile măsuri nu vor trece de parlamentele naţionale. Deşi şi-au exprimat iniţial acordul de a participa la proces, Ungaria şi Cehia au anunţat că nu vor ratifica noul tratat fiscal al Uniunii Europene dacă va trebui să renunţe la politicile independente în privinţa taxelor şi impozitelor, iar exemplul lor ar putea fi urmat şi de alte ţări. În Polonia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Irlanda şi Slovacia politicienii vor să se gândească de două ori înainte de a intra în acest pact.
Marea Britanie a dat tonul
După decizia Marii Britanii de a nu participa la acord, o nouă d