ANALIZĂ EVZ. Prin sentinţa favorabilă a primei instanţe în dosarul \"Mătuşa Tamara\", Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au trezit cu un competitor în USL.
Din 15 decembrie 2011, Victor Ponta şi Crin Antonescu dorm mai puţin liniştiţi. În interiorul USL a reapărut un competitor redutabil pentru funcţiile deţinute sau la care aspiră cei doi lideri ai opoziţiei.
Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), de achitare a lui Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", a fost o gură de oxigen pentru fostul premier şi o veste proastă pentru rivalii săi, care l-ar fi pensionat bucuroşi pe motiv de dosare.
Dacă verdictul va fi confirmat şi la recurs şi la apel, el poate fi baza unei reveniri politice în forţă a fostului şef al PSD.
Ponta presimţise o condamnare
În cazul unei sentinţe de condamnare a lui Năstase, USL ar fi avut o reală problemă de imagine. Ea nu ar fi putut fi dezamorsată de Victor Ponta şi Crin Antonescu decât printr-o retragere a fostului premier din PSD. Fie că Năstase s-ar fi autosuspendat, fie ar fi fost exclus, sancţiunea trebuia să vină.
De altfel, cu câteva zile înainte de prima achitare, când Ponta a anunţat că nu va propune mazilirea "părintelui său politic", liberalii au fost foarte nervoşi în şedinţa conducerii centrale a PNL. Condamnarea lui Năstase le-ar fi dat lui Ponta şi Antonescu ocazia să îşi regleze conturile cu un rival periculos. Deja Ponta se poziţionase public pentru o disociere de Năstase, anunţând că PSD va respecta decizia instanţei.
Sentinţa de achitare blochează orice tentativă de a-l izola politic sau de a-l marginaliza în interiorul partidului. Acest lucru s-a întâmplat la congresul PSD în februarie 2010. Când Adrian Năstase şi-a luat avânt pentru a candida împotriva lui Mircea Geoană, colegii de partid l-au descurajat punându-i pe ta