Cancelara Germaniei, Angela Merkel, s-a aflat luni într-o vizită de o zi la Kosovo, unde a purtat convorbiri cu comandantul misiunii KFOR, generalul Erhard Drevson. Pe aeroportul de la Priština, Angela Merkel a avut o scurtă întrevedere cu premierul kosovar Hashim Thaci.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:
La Belgrad vizita este interpretată diferit. Fostul ambasador al Serbiei la Berlin, Ognjen Pribicevici, consideră că vizita are însemnătate politică de uz intern pentru Angela Merkel. Ea are loc în pragul sărbătorilor de iarnă şi a devenit o tradiţie ca liderii germani să viziteze soldaţii angajaţi în misiuni de pace. În acelaşi timp, vizita la Priština are menirea să confirme sprijinul Germaniei autorităţilor albaneze.
Cu numai câteva zile în urmă, ambasadorul rus la Belgrad, Alexander Konuzin, a vizitat nordul Kosovei, cu ajutoare umanitare destinate sârbilor de acolo. Autorităţile albaneze, dar şi KFOR-ul au criticat acţiunea Rusiei, întrucât consideră că în nordul Kosovei nu există nici o criză umanitară. Albanezii kosovari susţin că ajutorul primit de la ruşi este destinat menţinerii baricadelor deoarece, între altele, include şi un număr mare de corturi, agregate şi cuptoare de încălzit cu lemne.
Alţi comentatori la Belgrad menţionează că vizita cancelarului german de luni nu a fost doar una de rutină. Imediat după sărbătorile de anul nou, UE va reveni la problema candidaturii Serbiei. Merkel a fost aceea care a preluat răspunderea pentru amânarea deciziei, cerând de la Serbia să nu se opună realizării statalităţii Republicii Kosvo.Dar în acelaşi timp, albanezii, încurajaţi de atitudinea Germaniei şi a încă câtorva state care deja au recunoscut statul independent Kosovo, negociază tot mai dur în problemele tehnice cu Belgradul. Ambasadorul Alexander Konuzin a critcat KFOR că a devenit părtinitor şi că încearcă să impună s