Costul unui kilogram de carne a crescut la rafturi cu doar 5%, iar animalul întreg poate fi cumpărat la un tarif similar celui din 2010, potrivit reprezentanţilor industriei de profil. Sursa: EVZ
Reducerea consumului de carne de porc i-a determinat pe producători să renunţe la tradiţionalele scumpiri de dinaintea Sărbătorilor.
Potrivit patronatelor din industrie, majorările la raft pentru carnea de porc nu sunt mai mari de 5%. Producătorii şi procesatorii au înţeles că, în condiţiile în care şi aşa consumul s-a redus cu 10-12%, orice majorare semnificativă le-ar fi adus vânzări şi mai mici.
Aşa se face că, deşi Crăciunul bate la uşă, animalul întreg poate fi cumpărat la un preţ similar celui de anul trecut. În criză, obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat mult.
Deşi nu concep un Crăciun fără preparate din porc, banii tot mai puţini i-au făcut să renunţe la obiceiul de a cumpăra cantităţi mari de carne, preferând să achiziţioneze doar 1-3 kilograme, fără a-şi mai burduşi frigiderele şi combinele frigorifice.
Aşa explică Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Carnii de Porc, de ce preţurile nu au cunoscut o majorare semnificativă.
Posibile majorări la anul
Dacă apar mici ajustări la raft, acestea se datorează şi comercianţilor, potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care afirmă că de la producători şi procesatori kilogramul de carne de porc a plecat cu preţul de anul trecut.
Cu toate astea, motive pentru majorări ar fi fost destule: creşterea preţurilor la furaje, la energie, la combustibil. Potrivit acestuia, un kilogram de porc în viu variază, la nivel naţional, între 5,5 şi 8 lei.
În hipermarketuri kilogramul de fleică de porc se vinde cu circa 13 lei, iar cel de pulpă şi pastramă cu 12 lei, respectiv 16 lei.
Potrivit lui Frumosu, d