Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au studiat retete apartinand mai multor culturi, observand ce anume diferentiaza tipurile de alimentatie din Occident, Asia vestul Europei si sudul batranului continent.
Potrivit acestora, alimentatia sud-europeana si cea asiatica sunt asemanatoare, cel putin dintr-un punct de vedere. In timp ce cea americana si cea vest-europeana au la baza principiul ingredinetelor asemanatoare, in cea sud-europeana si cea asiatica ingredientele tind sa fie contrastante, relateaza Daily Mail, citand un studiu aparut in jurnalul Nature.
Din aceasta cauza se diferentiaza atat de mult mancarurile tipice diferitelor regiuni ale lumii, noteaza cercetatorii. Cu cat doua ingrediente sunt mai asemanatoare, cu atat este mai mica probabilitatea sa fie folosite la acelasi fel de mancare in sud-estul Europei si Asia, regula fiind mai cu seama respectata in retetele asiatice.
In timp ce americanii, mai cu seama, tind sa puna alaturi, intr-o reteta, untul si branza, de exemplu, asiaticii vor alatura doua ingrediente care nu au nicio legatura unul cu altul, respectiv uleiul de susan cu usturoiul.
Descoperirea duce la o mai buna intelegere a fiecarei civiliatii in parte, pornind de la retetele tipice in cazul fiecareia, noteaza cercetatorii.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au studiat retete apartinand mai multor culturi, observand ce anume diferentiaza tipurile de alimentatie din Occident, Asia vestul Europei si sudul batranului continent.
Potrivit acestora, alimentatia sud-europeana si cea asiatica sunt asemanatoare, cel putin dintr-un punct de vedere. In timp ce cea americana si cea vest-europeana au la baza principiul ingredinetelor asemanatoare, in cea sud-europeana si cea asiatica ingredientele tind sa fie contrastante, relateaza Daily Mail, citand un