Contrabanda cu ţigarete a crescut, în noiembrie, până la 15% din piaţă, de la nivelul de 11,8% din totalul ţigărilor pe care le fumează românii, potrivit celor mai recente date publicate de compania de cercetare de piaţă Novel.
Este, practic, o revenire la nivelul din luna iulie 2011, în contextul unui trend continuu descrescător înregistrat anul trecut şi în prima jumătate a acestui an.
În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, din cauza creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal a început să scadă: în martie 2011 se situa la sub 15%, iar în mai la 11,8%. În luna iulie, a crescut la 15,7% din piaţă, în septembrie a scăzut din nou la 11,8%, pentru ca în noiembrie 2011 să revină la nivelul anterior. Astfel, se poate spune că media contrabandei pe 2011 se ridică la 15,2%, spun producătorii de ţigarete.
Diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete în 2011 faţă de 2010 s-a datorat eforturilor concertate ale autorităţilor, schimbărilor legislative, precum şi colaborării strânse dintre instituţiile statului şi industria tutunului, spun aceştia.
De ce a crescut contrabanda
Creşterea de peste 3 puncte procentuale, în două luni, "ar putea fi cauzată de sezonalitate, de aşteptările legate de sfârşitul de an, precum şi de îngrijorarea populaţiei referitoare la adâncirea crizei economice, coroborată cu sporirea cheltuielilor în perioada de iarnă", explică Gilda Lazar, director corporate affairs & communications la JTI Romania.
Potrivit acesteia, în timp ce inventivitatea contrabandiştilor e inepuizabilă – acum se transportă ţigaretele ilegal şi cu deltaplanul sau pe sub apă - bugetele instituţiilor statului pentru combaterea contrabandei, precum şi numărul lucrătorilor vamali şi ai Poliţiei de Frontieră s-a redus substanţial. "Eforturile şi implicarea autorităţilor