Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a avertizat asupra costurilor unei destrămări ale zonei euro, încălcând, astfel, un tabu pentru un președinte BCE, încercând să combată creșterea așteptărilor din partea piețelor asupra rolului pe care banca centrală l-ar putea juca în soluționarea crizei datoriilor suverane.
Faptul că Draghi a fost dispus să discute posibilitatea acestui scenariu pentru uniunea monetară europeană, scenariu pe care predecesorul său, Jean-Claude Trichet, l-a descris ca fiind „absurd”, subliniază importanța crizei datoriilor suverane care a lovit puternic piețele financiare globale, arată publicația financiară „Financial Times”.
Renunțarea la euro nu este o soluție
În cadrul primului său interviu acordat de la asumarea funcției de președinte al BCE, pe 1 noiembrie, Draghi a declarat că țările aflate în dificultate care ar decide să părăsească uniunea monetară se vor confrunta cu probleme economice și mai mari. Pentru celelalți membrii ai Uniunii Europene, legile vor trebui să fie încălcate și „nu putem ști niciodată cum se va sfârși totul”, a avertizat acesta.
Țările care vor ieși și își vor devaloriza moneda vor provoca „o inflație mare” și nu vor reuși să evite reformele structurale care trebuie să fie implementate, găsindu-se, însă, „într-o poziție mult mai slabă”, a declarat Draghi pentru „Financial Times”.
Măsuri fără precedent
Pentru a combate criza, Draghi a subliniat măsurile fără precedent implementate de BCE pentru a susține sectorul bancar european, măsuri care includ și prima ofertă de împrumuturi nelimitate pe trei ani de zile, ofertă care va fi introdusă săptămâna aceasta. Draghi a accentuat, totodată, faptul că politicienii regiunii monetare trebuie să își asume responsabilitatea pentru recâștigarea încrederii investitorilor în finanțele publice ale zonei euro, prin asigu